Hoe groot is de kans dat mijn incontinentie verergert?

Voor veel mensen is het moeten vaststellen dat ze incontinent zijn, een grote schok. Niet alleen schamen ze zich ervoor en zijn ze bang voor de invloed ervan op hun dagelijks leven, ook vragen ze zich af of de problematiek erger kan worden. Het is belangrijk om te weten dat incontinentie geen aandoening op zich is, maar een gevolg is van een onderliggend of leefstijlprobleem. Incontinentie kan als gevolg van ontwikkelingen daarin dus wel verergeren. Wendt u zich daarom altijd tot uw huisarts, zodat er gedegen onderzoek kan worden gedaan.

Wat doet de huisarts?

De huisarts zal u naar diverse zaken vragen. Zo wil hij of zij uiteraard weten wat precies de aard en de intensiteit van de plasklachten zijn, hoe lang deze al aanwezig zijn en of deze in een vast of fluctuerend patroon optreden. Uw huisarts heeft inzicht in eventueel medicatiegebruik en kan zo ook zien welke medicijnen eventueel een rol kunnen spelen bij het ontstaan en/of de instandhouding van de incontinentie. Ook zal uw arts lichamelijk onderzoek uitvoeren naar de aanspanning van de bekkenbodemspieren. Ook kan er onderzoek naar een eventuele urineweginfectie worden gedaan.

Daarnaast zal u hoogstwaarschijnlijk worden gevraagd een plasdagboek -ook wel mictiedagboek genoemd- bij te houden. Zo ontstaat er meer inzicht in het patroon van uw klachten. Kan uw huisarts de situatie onvoldoende beoordelen, dan zal hij of zij u naar een specialist doorverwijzen.

Behandeling: blaasgerelateerde versus niet-blaasgerelateerde factoren

Vandaag de dag kan iemand met incontinentie zich laten geruststellen door het feit dat hij of zij gebruik kan maken van diverse behandelmethoden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen blaasklachten en klachten die niet direct met uw blaas te maken hebben, maar wel een negatief effect op uw incontinentieklachten hebben. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan problemen met de bekkenbodem. De eerste stap is het in kaart brengen en behandelen daarvan. Voor een verzwakte bekkenbodem is het trainen van deze spiergroep onder begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut een effectieve methode, die vooral bij inspanningsincontinentie wordt toegepast.

Andere factoren die van invloed zijn op het functioneren van uw blaas

Bekkenbodemtraining is een vaak ingezette methode die zijn vruchten in de meeste gevallen al vlot weet af te werpen. Echter bestaan er ook nog andere factoren die van negatieve invloed zijn op uw plasproblemen. Sommigen zijn zo voor de hand liggend dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld uw lichaamsgewicht. Overgewicht geeft, voornamelijk wanneer het overtollige vet op de buik is geconcentreerd, extra druk op uw blaas. Gewichtstoename kan uw incontinentie zo flink verergeren.

Samenhangend met uw gewicht speelt uw leefstijl dus een belangrijke rol. Het is belangrijk dat u gezond eet en voldoende drinkt. Ook wanneer u last heeft van incontinentie, dient u zich aan de richtlijn van minstens anderhalve liter water per dag te houden. Eet u ook voldoende vezels. Deze voorkomen obstipatie en zorgen er zo op hun beurt ook voor dat uw blaas niet met onnodige extra druk te maken krijgt. Net zo belangrijk als een gezond eetpatroon is natuurlijk ook voldoende bewegen.

Wat kan incontinentie vooral verergeren?

Enkele zaken kunnen incontinentie, zeker op hogere leeftijd, in het bijzonder verergeren. Een belangrijk voorbeeld hiervan is diabetes. Wanneer het glucoseniveau in het bloed te hoog is, zal het lichaam dit via de urine willen afscheiden. Dit betekent dat u nog vaker en nog sterkere aandrang voelt. Ook COPD en dementie -in dat laatste geval merkt men vaak niet dat er aandrang is- zijn van grote invloed, net als lichamelijke klachten die uw mobiliteit steeds meer verminderen. Dankzij de producten van TENA die u kunt vinden op Hulpmiddelonline.nl blijft het echter mogelijk uw leven zoveel mogelijk te leiden als voorheen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn