Alcoholverslaving

Een van de meest voorkomende verslavingen in Nederland is een alcoholverslaving. Het lastige bij deze verslavingsvorm, is dat het in feite om een product gaat dat algemeen geaccepteerd is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld drugsgebruik. Het valt daardoor ook niet zo heel snel op dat iemand verslaafd raakt, het is immers niet vreemd als personen met regelmaat een drankje nemen, dat doet bijna iedereen. Wanneer wordt het dan problematisch? Er beginnen problemen te ontstaan op het moment dat je niet meer zonder kunt en het drankgebruik negatieve invloed op je leven begint te krijgen. Onderschat de gevolgen van een alcoholverslaving niet, het heeft echt een enorme impact op iemands leven en op verschillende vlakken van iemands leven. In de eerste plaats zijn er de lichamelijke factoren, waarbij steeds meer drank nodig is om eenzelfde effect te bereiken en nare ontwenningsverschijnselen de kop op steken op het moment dat er te lang gewacht wordt met het volgende glaasje. Ook financieel zal het gevolgen hebben, alcoholische versnaperingen zijn immers niet goedkoop. Bovendien zal men slechter gaan functioneren, zich vaak verslapen en daardoor te laat komen op het werk en werktaken niet goed meer kunnen volbrengen. Ook zorgt een alcoholverslaving op termijn vaak voor sociale isolatie. De gevolgen zijn dus enorm.

Wanneer is er sprake van alcoholverslaving?

Vraag jij je af of er bij jou of bij iemand anders sprake is van een alcoholverslaving? Dan wil je natuurlijk weten op welk moment hiervan gesproken wordt. De algemene richtlijnen zijn dat er sprake is van een verslaving op het moment dat jij iedere dag twee tot drie consumpties neemt of eens per week echt een flinke hoeveelheid drinkt. Ook ben je verslaafd op het moment dat je het gebruik van dit middel niet meer zelf in de hand hebt en je niet meer kunt functioneren zonder dat je een drankje hebt gehad. Je merkt dat de grens tussen verstandig alcoholgebruik en een alcoholverslaving dus erg dun is, want hoeveel van ons drinken er niet dagelijks minstens twee drankjes? Het begint vaak met een wijntje bij het eten en dan drinken we graag ‘s avonds ook nog even een borrel. Daar komen dan nog de feestjes en werkborrels bij, waar een alcoholische consumptie haast een verplichting is, want anders doe je niet gezellig mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel verslaafden heel langzaam in de verslaving gegleden zijn. Het begon met af en toe een drankje, maar door gewenning en door een druk sociaal leven komt men zomaar in een alcoholverslaving terecht.

Laat je behandelen

Zoals hier boven al werd aangegeven, kunnen de gevolgen van een alcoholverslaving echt enorm zijn, zowel psychisch als lichamelijk en sociaal:

  • een slechte nachtrust
  • verslapen en te laat komen op afspraken
  • niet kunnen functioneren op de werkvloer
  • een continue behoefte aan meer drank
  • geheugenstoornissen en black outs
  • steeds kleinere sociale cirkel

Het is dan ook verstandig om op tijd in te grijpen als je merkt dat je symptomen van een alcoholverslaving begint te vertonen. Je kunt je hiervoor laten behandelen bij SolutionS Center, een afkickkliniek waar mensen met verschillende verslavingsvarianten terecht kunnen. Zijn jouw problemen ernstig, dan kun je er volledig opgenomen worden, maar zij bieden ook ambulante behandelingen aan. Dit laatste is vooral geschikt voor mensen die nog zelfstandig kunnen functioneren en door volledige opname bijvoorbeeld hun baan kwijt zullen raken. Weet jij niet zeker of er bij jou al sprake is van een verslaving? Doe dan de zelftest op hun site of neem gewoon eens contact met hen op. Zij helpen jou graag bij het overwinnen van jouw alcoholverslaving!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn