Mijn vicieuze cirkel herkennen

Vorig jaar werd ik ontslagen. Dat had een enorme impact op mijn leven. Ik ging elke dag met veel plezier naar mijn werk, maar nu waren de dagen lang en zag ik geen toekomst meer. Omdat ik geen toekomst meer zag, stopte ook mijn zoektocht naar nieuwe uitdagingen. Ik zat steeds vaker thuis, reageerde minder op vrienden en zocht slechts beperkt naar een nieuwe baan. Op een gegeven moment zag ik in dat ik deze vicieuze cirkel moest doorbreken. Daarvoor moest ik mezelf openstellen, iets wat ik altijd moeilijk heb gevonden. Ik heb toen contact opgenomen met Carla Trappenburg van Hartepad. Zij heeft mij door een proces heengeleid waarbij ik telkens wat meer van mezelf terugkreeg. Hoe ging dat proces in zijn werk?

  • Het opsporen van de aanleiding
  • De situatie controleren
  • Gevoel en gedrag samenbrengen
  • Knopen doorhakken
  • Contact maken met anderen

Om de vicieuze cirkel te doorbreken, moet je eerst op zoek naar de aanleiding van je gedrag. Dan weet je ook hoe je het moet oplossen. Om even bij mezelf te blijven: telkens wanneer ik een nieuwe baan wilde gaan zoeken, dacht ik terug aan mijn ontslag, waardoor de motivatie direct verdween. Ik zat met mijn gevoelens in de knoop en herkende wat ik deed, maar kon dat zelf niet oplossen. Je gaat tijdens de sessies daarom op zoek naar de aanleiding. Je dringt diep door tot de kern en komt van alles over jezelf te weten. Dat helpt je om in het vervolg het negatieve gedrag te herkennen en daar een stokje voor te steken. Mijn vicieuze cirkel had alles te maken met zelfvertrouwen. Ik had mijn oude baan altijd met veel plezier gedaan, waardoor ik dacht dat ik daar heel geschikt voor was. Toen ik werd ontslagen stortte dat kaartenhuis in elkaar: ik was niet goed genoeg. Toen ik me dat eenmaal realiseerde, kon ik daaraan werken.

De vicieuze cirkel doorbreken

Toen ik mijn vicieuze cirkel eenmaal herkende, begon een nieuwe stap. De situatie controleren, zonder deze opnieuw te laten escaleren. Die stap begint door te herkennen wat je nodig hebt en daarvoor te zorgen. Voor mij was dat een nieuwe impuls, ik moest werken aan het opnieuw vastpakken van verantwoordelijkheid. Toen ik dat begon te doen, kwam dat onderbuik gevoel weer tot rust. Ik deed weer wat goed voelde en dat zorgde voor vooruitgang. Ik zag een kans mijn vicieuze cirkel te doorbreken. Ben je eenmaal op dat punt, dan hak je knopen door. Ik ging op zoek naar een nieuwe baan en werd eigenlijk direct aangenomen. Ik stond weer positief in het leven en was weer op het juiste pad. Omdat de blokkade met mezelf was opgeheven, kon ik ook meer van mezelf aan anderen geven. De band met mijn vrienden herstelde en ook mijn familie kwam weer vaker over de vloer. Ik ben dankbaar dat ik de vicieuze cirkel heb mogen doorbreken, met dank van Hartepad. Zit jij ook in een moeilijke situatie en wil je daar over praten? Ga dan eens naar http://hartepad.nl/de-vicieuze-cirkel/.

Impasses doorbreken en jezelf vrijheid gunnen

Je kunt je op bovenstaande site aanmelden voor het HarteZine. Dit is een magazine met inspirerende teksten over hoe jij de vicieuze cirkel kunt doorbreken. Het zal niet eenvoudig zijn, maar naar verloop van tijd zul je de impasse doorbreken en ben je in staat jezelf meer vrijheid te gunnen. De indrukwekkende gedichten leren je anders kijken en voelen. Daardoor kom je met jezelf in het reine. Klik snel op bovenstaande link en doorbreek de vicieuze cirkel.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn