Ben jij misschien hoogsensitief?

Ben jij misschien hoogsensitief?De term hoogsensitiviteit komt de laatste jaren steeds meer voor, en dat is maar goed ook. Heel veel mensen zijn namelijk van nature hoogsensitief en het wordt tijd dat we niet alleen erkennen dat hoogsensitiviteit bestaat, maar dat we het accepteren zoals het is. Volgens de website van Zo Begaafd (www.zobegaafd.nl) is namelijk maar liefst 20% van de mensen hooggevoelig, wat een ander woord is voor hoogsensitief. En 20% is natuurlijk best wel veel, zeker voor iets wat tot op enkele jaren geleden nog niet echt werd erkend. Maar wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit nu eigenlijk? De term houdt in dat de persoon een bepaalde mate van prikkelgevoeligheid ervaart, al dan niet in extreme vorm. Deze persoon heeft moeite met drukke situaties die veel energie vergen en laadt op door alleen te zijn. Andere kenmerken kunnen zijn:

  • Ze zijn snel uitgeput na social contact.
  • Ze zuigen emoties van anderen op.
  • Ze kunnen stemmingen goed aanvoelen.
  • Ze doen er langer over om een beslissing te nemen.
  • Kritiek komt harder dan gemiddeld bij ze binnen.

Natuurlijk heeft niet ieder hoogsensitief persoon exact dezelfde kenmerken, net zoals dat niet alle niet-hoogsensitieve personen dat hebben. Ieder mens is anders en ook als het gaat om de mate van hooggevoeligheid bestaan er veel verschillen. De ene persoon heeft bijvoorbeeld totaal geen moeite met lange gesprekken, maar wel een hekel aan harde geluiden, terwijl de ander zich leeggezogen voelt na een lang gesprek maar wel zonder problemen in zn eentje gewelddadige films kijkt. 

Een hoogsensitief persoon heeft ook voor detail

Als we het hebben over hoogsensitieve personen is men geneigd de negatieve kanten ervan te benadrukken, en dat is heel jammer. Want hoogsensitieve personen zijn dan weliswaar wat sneller overprikkeld en minder in staat te presteren onder druk, maar ze hebben wel een fijn oog voor sfeer, detail en zijn over het algemeen erg creatief. Ze denken in oplossingen en kunnen doorgaans goed aanvoelen wat een persoon of situatie nodig heeft. Hoogsensitief zijn brengt dus ook mooie dingen met zich mee, zoals je kunt lezen op de website van zobegaafd. Op deze website staat een groot aantal blogs en artikelen over allerlei onderwerpen die gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid, net zoals hoogsensitiviteit dat is. Maar of je nu hoogsensitief bent of niet, deze website is een fijne informatiebron als het gaat om persoonlijke groei. Doe er je voordeel mee en lees je bijvoorbeeld eens in over stress, de werking van je hersenen, yoga en productiviteit. 

Minder hooggevoelig worden

Als je hoogsensitief bent en daar soms last van hebt zul je merken dat mensen proberen je te helpen door je tips te geven hoe je minder gevoelig kunt worden. Deze tips en adviezen zijn goedbedoeld, maar het is helaas niet mogelijk minder hooggevoelig te worden. De mate waarin jij hoogsensitief bent is namelijk aangeboren, net als jouw persoonlijkheid. Wat je wel kunt doen is leren ermee om te gaan en zorgen dat je je leven zo inricht dat je niet teveel prikkels moet incasseren en bovendien genoeg tijd tussendoor hebt om daarvan te herstellen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt is je hooggevoeligheid helemaal zo’n struikelblok niet meer. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn